Břežany II – První jarní derby dvou kolínských týmů má za sebou i fotbalová I. B třída. V utkání domácích Břežan II a hostujících Liblic padly celkem čtyři branky.

FOTOGALERIE (Kolínský deník)

Nejprve se do dvougólového trháku dostali hosté, díky přesným trefám Hrstky. To jim však vydrželo pouze do 28. minuty, kdy domácí skóre srovnali a vlastně tím i zakončili gólový účet zápasu. Derby tak po remíze 2:2 nenašlo vítěze. Vzájemné měření sil vyhrály na podzim Liblice 4:3, díky šťastné brance v závěru utkání. Ani jeden z aktérů si v úvodním jarním kole nedokázal připsat tříbodový zisk. Břežany II si přivezly bod za remízu 1:1 ze Sokolče a libličtí hráči si chtěli spravit chuť po hořké domácí porážce 0:2 od vedoucí Libice nad Cidlinou. Proto šlo oběma týmům vedle prestiže i o první letošní vítězství. Na to si však budou muset oba celky minimálně ještě týden počkat. Utkání nabídlo gólovou smršť už během první třicetiminutovky, kdy padly všechny čtyři branky. Od té doby to byla přehlídka zahozených šancí, bojovnosti a v neposlední řadě i karetních trestů.

„Zápas se mi nehodnotí příliš snadno, protože cíl byl jasný, a to vyhrát. Po podzimním derby bylo Liblicím co vracet, když jsme tam smolně prohráli. Odveta nám nevyšla podle představ. V úvodu jsme si nechali dát dva laciné góly a pak už se nám to těžko dohánělo. Sice se nám podařilo rychle vyrovnat, ale dát třetí branku už ne. Od 60. minuty to šlo ještě hůř, když nám byl vyloučen hráč,“ zhodnotil derby nový břežanský trenér Michal Pikner.

„Máme za sebou klasické vyhecované derby. Věděli jsme o kvalitách soupeře i o jeho individualitách. Před zápasem bych proto bod bral, ale myslím si, že během utkání jsme si dokázali vytvořit víc brankových příležitostí my. Soupeř vstřelil obě branky po našich chybách. Tím však nepopírám kvalitu domácího kádru, především při standardních situacích. Vyloučení soupeřova hráče asi půlhodiny před koncem nám paradoxně ublížilo. Začali jsme se bát o výsledek, naopak Břežany to semklo. Ke konci utkání už to byl fotbal nahoru dolů, kdy bylo na obou týmech patrné, že chtějí urvat všechny body,“ přidal svůj komentář k utkání trenér Liblic Petr Samek. „Před utkáním bych bod bral, ale teď už jsem s tím smířený. Konečná remíza je asi pro oba týmy spravedlivá, ale mrzí mě neproměňování našich šancí, kterých jsme měli víc než soupeř,“ uzavřel Samek.

Jak šly minuty:

  1. Jak hrát důrazně předvedl liblický Hrstka domácí obraně. Ve velkém vápně dostal víc volného místa, než bylo zdrávo a zkušeně prostřelil Svobodu – 0:1.
  2. Nepřesnou rozehrávku Trejbala sebral Hrstka, který pak snadno překonal bezmocného Svobodu podruhé – 0:2.
  3. Rohový kop zavařil domácí obraně, která nedokázala odkopnout míč do bezpečí. Po několika odrazech se dostal na kopačky domácího kapitána M. Piknera, který střelou na zadní tyč snížil – 1:2.
  4. O branky v tomto derby rozhodně není nouze. Kulvajt vyhrál důležitý souboj na hranici vápna, posunul míč na Mašanského, který nepříliš prudkou, ale umístěnou střelou zaskočil liblického brankáře Hanuše – 2:2.
  5. Slušnou příležitost měli břežanští hráči. Pavel Mišák zatáhl balón po straně a zpětnou přihrávkou vyzval ke skórování Piknera. Ten však z hranice vápna mířil nad a svou druhou branku v utkání nepřidal.
  6. Souboj břežanského obránce Vojtěcha Mišáka s liblickým Hrstkou končí faulem domácího hráče. Rozhodčí Kvasnička mu bez váhání uděluje velmi přísnou červenou kartu. Na hřišti se začíná přiostřovat na obou stranách.
  7. Standardní situaci z velmi nebezpečné vzdálenosti mají k dispozici Liblice. K exekuci se postavil Pačes, který ze stejné pozice dal Břežanům gól i na podzim. Tentokrát však mířil nad.
  8. Skvělou spolupráci předvedli hosté. Pačes zpracoval dlouhý balón a poslal do brejku rychlíka Hrstku, ten však Svobodu nepřekonal.
  9. Na hřišti je opět rušno. Břežanský Moško, který byl na hřišti snad jen minutu, poslal na svého gólmana kratší přihrávku, než by bylo zdrávo. Naštěstí pro Břežany stačil brankář Svoboda včas vyběhnout a před Hrstkou odkopnout ve skluzu míč do bezpečí. Liblický útočník v přemíře snahy domácího brankáře dojel. Rozhodčí Kvasnička však nechal hru nepochopitelně pokračovat, přestože Svoboda zůstal po tomto souboji ležet dva metry za velkým vápnem. Až teprve po třetím zblokovaném pokusu Liblic o střelu na prázdnou branku rozhodčí zapískal, ovšem jen aby dal domácímu brankáři žlutou kartu za protesty.
  10. Vzájemnou potyčku domácího Volfa s hostujícím Nouzákem vyřešila žlutá karta na obě strany.

Branky: 18. M. Pikner, 28. Mašanský – 12. a 16. Hrstka.

Rozhodčí: Kvasnička. ŽK: Veselý, Svoboda, Moško, Volf – Hrstka, J. Nouzák. ČK: 60. V. Mišák (B). Diváci: 120. Poločas: 2:2.

Břežany II: Svoboda – Veselý (71. Moško), V. Mišák, Procházka, P. Mišák – Musílek, Trejbal, M. Pikner, Mašanský, Volf – Kulvajt.

Liblice: Hanuš ml. – Fott, Šmejkal, Rišian, Kovačka (78. Bubník) – Pačes, Dušek, Bázlik, Novotný – Hrstka, J. Nouzák.

Zdroj: Kolínský deník