Kolínský deník:

Kolínsko – Pět okresních fotbalových týmů hrajících I.B třídu bude hrát v jedné skupině, nováček z Velkého Oseka hraje ve skupině „benešovské“. Jak jsou na sezonu jednotlivé celky připraveny a k jakým v nich došlo změnám? Na to jsme se ptali funkcionářů oddílů.

BŘEŽANY II

„Přípravu na soutěž jsme zahájili tradičně po pouti, to znamená 20. července. Od té doby se hráči pravidelně scházejí dvakrát týdně, příprava je v plném proudu. No a uvidíme, co jim to za ten měsíc dalo, zda to bylo hodně nebo málo, nebo jestli to stačilo. Nasazení téměř všech kolínských mužstev do jedné skupiny bude podle mého názoru zpestřením soutěže. Téměř každé druhé utkání bude vlastně derby, stoupne rivalita. Ale především to bude dobré po ekonomické stránce, vzdálenosti k většině soupeřů jsou příjemné. Myslím si, že není nijak přehnané, chtít hrát v horní polovině tabulky. Zda se to podaří, uvidíme po několika prvních kolech. Odhaduji, že skupina bude vyrovnanější, že nedojde k takovému rozdělení na slabší a silnější polovinu jako na jaře. Kádr se nám podařilo udržet téměř stejný, proto si myslím, že máme na to, pokračovat v jarních výkonech. Podzimní sezonu ale pro zranění vynechá Moško,“ sdělil vedoucí mužstva Vladislav Pikner.

Odchody: nikdo neodešel.
Příchody: Pavel Myšák (Úvaly).

LIBLICE

„V přípravných zápasech se silnějšími soupeři jsme předváděli docela dobrý fotbal, proti papírově slabším jsme se někdy zbytečně přizpůsobovali. Hlavně dopředu to byly dobré výkony. V obraně byla okénka, ale bylo to také dané tím, že jsme nikdy neměli celý kádr kompletní, vždy někdo chyběl. Byli jsme přeřazeni do jiné skupiny, proto je těžké odhadovat naše vyhlídky. Obrázky, které jsme si udělali o našich soupeřích na podzim,  už neplatí. K vůli rozpočtu je to pro nás ale výhodnější, nemusíme jezdit takové dálky. A soutěž bude mít náboj, bude hodně derby. Domnívám se, že tato skupina bude o něco těžší, proto je naším přáním zopakovat umístění z minulého ročníku. Hlavně hrát dobrý fotbal. V kádru vlastně žádné velké změny nenastaly, jen nevíme, jaká bude situace s Hrstkou, protože zatím do přípravy nenastoupil,“ hovořil vedoucí Jiří Pospíchal.

Odchody: nikdo neodešel.
Příchody: Novotný (Cerhenice), Matura (Úvaly), Hanuš starší.

VELKÝ OSEK

„Během přípravy jsme sehráli dvě utkání s mužstvy z I.B třídy a dvě utkání s mužstvy okresního přeboru. Ve všech zápasech jsme byli úspěšní, takže z tohoto pohledu se příprava povedla. Ale samozřejmě teprve v soutěži uvidíme, co nás bude čekat. Pozitivní je, že oproti loňskému roku se tréninková účast hráčů zlepšila. Bohužel jsou ale hráči, kteří patří do základního kádru, ale kvůli pracovním povinnostem prakticky moc trénovat nestíhají. I takové hráče máme, vyřešit to ale nedokážeme. To je velká škoda a docela problém, protože jako trenér dávám hlavně přednost těm, co trénují. Jsme v D skupině, sílu mužstev ze Sázavska a okolí neznáme. Jediným cílem pro nás, nováčka krajské soutěže, je záchrana. Pokud se nám povede dostat se v tabulce o něco výš, budeme jen rádi. Chceme si soutěž v prvním roce osahat a vyzkoušet.“ přeje si trenér Jiří Sodoma.

Odchody: Souček (ukončeno hostování – Odřepsy), Fořt (ukončeno hostování z Žíželic).
Příchody: Šindelář (Volárny, naposledy Veltruby), Polák (návrat z hostování z Libice n. C.), Karban, Koška, Šindelář (přeřazeni z dorostu).

TUCHORAZ

„S přípravou panuje spokojenost, myslím si, že byla dobrá. Tradiční bolestí je, a to asi všude, že v každém přípravném zápase byla jiná sestava. Vesměs ale hráčů bylo dost a jak jsem řekl, myslím si, že to bylo dobré. To, že jsme jako Kolíňáci v jedné skupině, docela vítám. Budou alespoň pořádné zápasy, budou derby. A myslím si, že na takové zápasy diváci přijdou. Pro nás je to určitě lepší než na jaře, kdy jsme jezdili na Benešovsko a na mužstva, která nikdo nezná, moc diváků nechodilo. Žádné vyšší ambice nemáme, chceme hrát tak, jako celou řadu let, co jsme v kraji. Bez sestupových starostí a pro diváky. Hotoví, dobří hráči se shání těžce a špatně, chceme spoléhat hlavně na vlastní kádr, stavět na vlastních hráčích. Máme spoustu mladých kluků, dobrých fotbalistů. Nejsou špatní, jen se potřebují vykopat.“ řekl trenér Martin Černý, který vystřídal Davida Tichého.

Odchody: Koranda (ukončeno hostování z Říčan), Macho (ukončeno hostování ze Štěchovic).
Příchody: nikdo nepřišel.

KOUŘIM

„Někteří hráči dali přípravě zelenou a potrénovali, někteří k tomu přistoupili velice volně, byť jsme postoupili. Ještě větší nespokojenost panuje s našimi výkony v přípravných zápasech. Nescházeli jsme se v kompletní sestavě z nejrůznějších důvodů, výsledky byly katastrofální. Na jaře jsem měl spíš starosti s hrou dopředu, v obraně jsme to vždy nějak umlátili. Teď jsou problémy s obranou, ty chyby jsou opravdu hrozné. Původně jsme měli hrát skupinu D, jsme ale v C skupině, která je, jak si myslím, fotbalovější, některé týmy jsou na tom velice dobře. A určitě to je blíž z pohledu cestování. Budu rád, když doma budeme získávat body a nebudeme mít problémy se záchranou. Z kádru nám vypadl Šváb, který u nás přerušil přípravu a odešel do Sokolče,  Slezákův odchod byl avizovaný. Nevím, jak na tom bude Novák, zatím se do přípravy pro zranění nezapojil. Měl jsem přislíbeného Rejthárka, přestal ovšem komunikovat. Takže jistotou je zatím Lev a ve hře jsou ještě příchody dvou hráčů. Z béčka je v přípravě Klégr, z dorostu Paclík a nakoukli Dufek a Jirků. U dorostenců je ale prioritou start za dorost,“ řekl trenér Michal Škopek.

Odchody: Šváb (ukončeno hostování z K. Hory), Slezák (ukončeno hostování z AFK Kolín).
Příchody: Lev (Velim).

BÝCHORY

„V přípravě nám některé zápasy vyšly, dobrý pocit jsem měl zejména po vítězství s Velimí, to byl ale také jediný zápas, kdy jsme se sešli v kompletní sestavě. Jinak byli kluci hodně po dovolených, někdy to moc o základní sestavě nebylo. I tak tam byly zápasy poměrně slušné, ale někdy zase takové, které se mi nelíbily. Třeba hned ten po Velimi. Naše představa je, navázat na jarní výkony. Doma tedy sbírat pravidelně body, nerozdávat a pokud se povede přivézt něco z venku, bude to jenom dobře. Chce to prostě nahrát na podzim co nejvíce bodů a mít klidnější jaro. To chce ale každé mužstvo. Že je pět kolínských mužstev v soutěži ? Nebudeme muset alespoň cestovat daleko. Jinak si myslím, že tam měl být i Velký Osek, tam se dá pomalu dojet i na kole. Nové soupeře ve skupině vlastně moc neznáme.  Sice jsme hráli s Kouřimí, ale bylo to na začátku přípravy a ani jedno mužstvo nebylo kompletní. Váhu a sílu soupeřů poznáme v průběhu soutěže. Jinak si myslím, že předchozí skupina měla svoji kvalitu, tady si musíme počkat,“ byl opatrný v pohledu na nový ročník trenér Býchor Lukáš Hartig.

Odchody: Tichý (Paběnice), Chadraba (ukončeno hostování z Ovčár).
Příchody: Krupka (J. Lhota), Šátek (V. Osek).

Nymburský deník:

Nymbursko – Kdo čekal na start nejnižší krajské fotbalové soutěže, ten se právě dočkal. Sezona startuje už zítra a ve skupině C bude hrát šest okresních týmů. Nováčky jsou oba poděbradské celky – Bohemia a Slovan.

Funkcionářů jednotlivých klubů jsme se ptali na to, jak je jejich tým připravený, jaký je cíl mužstva a k jakým změnám v letním období došlo.

LIBICE NAD CIDLINOU

Přišli: Kratochvíl (vrátil se z hostování).
Odešli: Rýdl, Kohoutek, Náhlík, Polák, Plot (všichni ukončili hostování).
Příprava: „Byla trochu narušená tím, že jsme měli opět některé hráče zraněné. A kvůli tomu jsme museli dokonce zrušit jedno přípravné utkání. Herně to nejhorší nebylo, ale s mistrovskými zápasy se to nedá srovnávat, takže se teprve uvidí, jak na tom doopravdy jsme,“  uvedl manažer libického klubu Miroslav Tomáš.
Cíl: „Náš cíl je pořád stejný. Chceme atakovat příčky na špičce tabulky. K tomu bychom ale potřebovali, aby se nám vyhýbala zranění. V minulých dvou sezonách jsme totiž měli zraněných až příliš,“ uvedl před sezonou Miroslav Tomáš.

BOHEMIA PODĚBRADY

Přišli: Herzán (vrátil se z hostování), Kubát (Kouřim), Kutifel a Wiedermann (host. Kolín), Hruška (Běrunice), V. Svoboda (vrátil se z hostování z Křečkova).
Odešli: Jirásek, Zumr (hostování Pátek), Ryšánek, Bartheldy, Paclík, de Giorgii (ukončili hostování).
Příprava: „Tu jsem příliš kvůli zranění neabsolvoval. Byla ale docela náročná, ovšem nevydařily se nám některé přípravné zápasy. Ale výsledky z přípravy bych nijak nehodnotil. Na začátku přípravy se nám herně nedařilo, což bylo ovlivněné tím, že jsme hráli po těžkých trénincích. Na poděbradské poměry z posledních let byla příprava pozitivní,“ uvedl obránce Bohemie Tomáš Kubánek, který se zotavuje po operaci kolena.
Cíl: „Chtěli bychom se herně stabilizovat, abychom už začali vyhrávat. A abychom neměli potřetí za sebou sestupové starosti. Teď nedokážu odhadnout sílu mužstva a ani nevím, na jakém místě bychom se mohli pohybovat,“ řekl Kubánek.

AFK MILOVICE

Přišli: F. Novák (obnovil kariéru), Parůžek (hostování z Nehvizd), Michal Jareš, Novotný, Dzurko (prodloužili hostování z Litole), pro potřeby A i B týmu prodloužil hostování gólman Havelka.
Odešli: Verner (ukončil hostování).
Příprava: „Začali jsme déle, než jsme původně chtěli, ale bylo to proto, že jsme chtěli nechat hráče odpočinout. Pak jsme začali intenzivně v našich podmínkách. S tréninkovou morálkou jsem nadmíru spokojený. Snad jsme se po minulé sezoně restartovali a že se to ukáže v mistrovských zápasech. Přípravná utkání byla nahoru –  dolů, herně nebylo vše podle našich představ. To ale není rozhodující, to důležité teprve přijde,“ chystá se na sezonu milovický trenér Jiří Fiala.
Cíl: „Minimálně klidný střed tabulky, abychom se vyhnuli stresům a nervům. Snad jsme doplnili kádr tak, že nebudeme mít problém dát dohromady jedenáctku. Vznikla konkurence a pokud to kluci uchopí správně, snad to bude ku prospěchu,“ věří v dobrou sezonu Fiala.

SK SOKOLEČ

Přišli: Rýdl (hostování ze Starého Kolína), Šváb (hostování z Kutné Hory), Hovorka (hostování z Peček).
Odešli: Černý (hostování Pátek).
Příprava: „Výsledkově byla naše příprava dobrá, ale pořád je co zlepšovat. Docházka byla taková všelijaká, je období dovolených, někteří jsou v práci. Někdy to bylo fajn, jindy to bylo slabší. Všechno ukáže až samotná soutěž,“ má jasno trenér sokolečského mužstva Stanislav Košek.
Cíl: „Myslím, že máme opět dost kvalitní mužstvo. Určitě bychom se měli pohybovat okolo čtvrtého, pátého místa. Uvidíme, jak se nám to povede,“ řekl sokolečský kormidelník.

LYSÁ NAD LABEM

Přišli: Nikdo. Růžička, Hodboď a Rudzan jen prodloužili hostování.
Odešli: Nikdo.
Příprava: „Byla kvalitní. Hráli jsme se soupeři ze stejné soutěže nebo z vyšší. S těmi z vyšší soutěže jsme hráli lepší fotbal, herně to bylo dobré. Závěr se nám ale moc nevydařil, poslední utkání jsme prohráli. Uvidíme, jaká bude premiéra. V soutěži je dost nových týmů, se spoustou z nich se neznáme,“ uvedl vedoucí lyského mužstva Václav Šlingr.
Cíl: „Žádné velké cíle si nedáváme. Třeba abychom měli velké oči na postup, tak to ne. Kdyby přišla šance, tak bychom se jí chopili. To bychom ale asi museli doplnit kádr. Aspiranty na špici tabulky jsou jiné týmy,“ řekl Šlingr.

SLOVAN PODĚBRADY

Přišli: Vaněk (hostování z Velimi), Tomíšek (hostování z Kutné Hory), Havlík (hostování z Polabanu Nymburk).
Odešli: Nikdo.
Příprava: „Měli jsme ji narušenou tím, že nám odpadli tři soupeři, s nimiž jsme měli domluvené zápasy. Pár gólů jsme v zápasech dali, ale hráli jsme s týmy okresního přeboru,“ uvedl manažer poděbradského Slovanu Petr Král.
Cíl: „Uvidíme, jestli se zachráníme, to by bylo dobré. Týmy I.B třídy mají kvalitu, sedm až osm celků bude hodně dobrých. Pro nás to bude velký skok a proto si žádné velké cíle nedáváme,“ řekl Král.

 Zdroj: Kolínský & Nymburský deník