Kolínsko – Fotbaloví fanoušci se dočkali. Tento víkend startují nejen okresní soutěže, ale i ty nejnižší v krajské soutěži. A právě na I. B třídu jsme se před startem jarní části zaměřili. Zástupcům okresu jsme položili tři otázky.

Jaký cíl si dáváte do jarní části?

Vladislav Pikner, vedoucí týmu (Břežany II): Naším cílem pro druhou polovinu sezony je udržet v tabulce co nejlepší umístění a jaro odehrát důstojně.
Lukáš Hartig, trenér (Býchory): Cíle jsme si žádné nedávali. Chceme se fotbalem bavit a co nejdříve se v soutěži zachránit. V jarní části budou dostávat prostor i mladí hráči, které chceme začlenit do týmu a trochu tím srazit náš věkový průměr (smích).
David Hybeš, předseda (Liblice): Obecně k nám chceme přilákat hodně diváků na atraktivní fotbal. Výkonnostním cílem zůstává udržení soutěže i pro příští ročník.
Lukáš Trnka, trenér (Tuchoraz): Nejdůležitějším cílem pro jarní část je naše záchrana v soutěži.
Martin Snížek, trenér (Kouřim): Vzhledem k našemu postavení v tabulce může být jediným výsledkovým cílem záchrana v soutěži, ale je nám jasné, že ta je velmi vzdálená. Rádi bychom hráli důstojnější roli a hráli takový fotbal, na který budou diváci rádi chodit. Máme prostor pro to, abychom do týmu zapracovali mladé kluky z dorostu, kteří s áčkem absolvovali přípravu a mají potenciál v dalších letech pravidelně nastupovat. Hlavním cílem je nyní tedy stabilizovat kádr a zapracovat mladé hráče, abychom dokázali dlouhodobě stavět na našich odchovancích.
Jiří Sodoma, trenér (Velký Osek): Cíl máme jediný, a to je záchrana. Ovšem hodně bude záležet na tom, jak se bude mužstvo scházet na zápasy. Kádr kvalitních hráčů je velice úzký a bohužel je nedokážeme nahradit. To se projevilo i v přípravě, když jsme ani jednou nehráli v ideálním složením. Takže z mého pohledu to bude každotýdenní loterie.

Jaké změny ve vašem kádru proběhly během zimní přestávky?

Pikner: Oproti podzimnímu kádru se pro druhou polovinu soutěže budeme muset obejít bez Krcha a Hubáčka.
Hartig: Přišli Tomáš Tichý, Zdeněk Hejduk, Josef Teplý a na hostování u nás zůstává i Šátek. To jsou ty největší změny pro jarní část.
Hybeš: Hostování skončilo Petrovi Maturovi, který se na jaře rozhodl pomoci svému mateřskému klubu. Jinak je kádr v podstatě stejný jako na podzim.
Trnka: Přes zimu jsme kádr posílili hned o čtyři hráče. Přišli Macho, Doksanský, Kolařík a Birkuš.
Snížek: Oproti podzimu nezůstal kámen na kameni. Odešli Lev, Machata a Novotný. Jedinou posilou je Jiří Stárek ze Stříbrné Skalice, který by nám měl pomoci v útočné fázi. Ty hlavní změny proběhly spíše uvnitř mužstva, hlavně ve zlepšeném přístupu k tréninkům. Podařilo se nám absolvovat poměrně slušnou zimní přípravu a doufáme, že na hřišti to bude vidět.
Sodoma: Kádr opustil Polák, který odešel na hostování do Libice nad Cidlinou, naopak se z Libice vrátil L. Černý, který by ho měl nahradit. Ještě jednáme o příchodu Lapšanského z Kolína.

Co říkáte na vašeho prvního soupeře?

Pikner: Čeká nás zápas na hřišti jednoho z favoritů soutěže, což je na úvod nepříjemné. Určitě to nebude nic snadného, ale věřím, že předvedeme pohledný fotbal a domácí Sokolči rozhodně nedáme nic zadarmo. O výsledek se popereme a na konci zápasu se uvidí.
Hartig: Viděl jsem pouze chvilku z jednoho jejich přáteláku v Červených Pečkách. Slovan Poděbrady má kvalitní kádr s několika zkušenými hráči. Uvidíme, jak na tom budou herně a jaký bude terén. Když nás soupeř svou kvalitou porazí, nebudu se zlobit. Více by mě mrzela prohra po našich zbytečných chybách, jak se nám to v podzimní části několikrát stalo. My se ale soupeře rozhodně nebojíme a chceme tam bodovat.
Hybeš: Libice je největší aspirant postupu, vede tabulku a neustále posiluje svůj kádr. Těžšího soupeře jsme tedy na rozjezd dostat opravdu nemohli. Já samozřejmě věřím našim klukům, kteří se v ziměpoctivě připravovali, že podají výkon na hranici svých možností a favorizovaného protivníka hodně potrápí.
Trnka: Na začátek je to těžký soupeř. My ale chceme navázat na podzimní vítěznou sérii, a tak chceme i z tohoto utkání všechny body. Další motivací, proč utkání zvládnout, je i fakt, že můžeme Lysou přeskočit v tabulce.
Snížek: V Bílém Podolí to bude těžký úvod jara, ale pro nás to bude těžké v každém zápase. V prvním utkání nás Bílé Podolí ohrožovalo především ze standardních situací a nakopávanými balóny na důrazné útočníky. Nečekám jiný způsob hry a budeme se na něj připravovat. I vzhledem
k očekávanému terénu to asi nebude na úvod sezony příliš kombinační fotbal.
Sodoma: Začínáme proti Zdislavicím, které mají jen
o šest bodů více jak my. Z mého pohledu jde o klíčový zápas v boji o záchranu. Pokud by se nám podařilo zvítězit, tak to mužstvo může nakopnout, přiblížili bychom se soupeřům na dostřel a jarní část bychom mohli odehrát v dobrém složení s reálnými šancemi na záchranu. Bude to ale velice složité.

 Zdroj: Kolínský deník